BİSİKLET EĞİTİMİNDEKİ AŞAMALAR
Bu iki videoyu izleyin. Bisiklet Eğitimlerindeki aşamalar detaylı anlatılıyor.
Bisiklet Eğitimi 1. Aşama; Bisikletle Tanışma
Bisiklet Eğitimi 2. Aşama; Pedal ve Sürüş
Bisiklet Nedir? Denge Nedir? Korkuları Yenme Aşamaları
Bisiklet sürmeyi öğrenmek için yaş, boy kilo fark etmiyor. Önemli olan sürekli tekrarla sabırlı olunması ve acele edilmemesi gerekiyor.
Yaş ilerledikçe reflekslerde zayıflıyor ve düşme korkusu artıyor. Bu sebeple eğitim esnasında aceleci olunmaması ve düşme, kaza gibi problemler yaşanmamasını sağlıyoruz.
YAPILACAK EGZERSİZLER:
1) BİSİKLETLE TANIŞMA
Önce bisikleti elle dolaştırın. Bisiklet her zaman sizin sağınızda olacak şekilde tutun ve 2 elle taşıyın. Bisikletle sağa ve sola tam dönüşler yapın. Bu esnada bisikletin pedalları ayaklarınıza çarpmamasına dikkat edin. Bisikleti elle yürütürken frenleri ayrı ayrı deneyimleyin.
2) BİSİKLETİ TEK ELLE TAŞIMA
Şimdi tek elle (sağ el) bisikleti taşıyın. Aynı şekilde bisikleti düz götürün sonra zig zaglar çizerek götürmeye çalışın. Bu esnada bisiklet ağır gelebilir ve dönüşlerde zorlanabilirsiniz.
3) BİSİKLETİ SELEDEN TAŞIMA
Yeterli süre tek elle taşıdıktan sonra şimdi bisikletin selesinden tek elle (sağ el) tutarak bisikleti yürütün. Aynı şekilde bisikleti düz götürün sonra zig zaglar çizerek götürmeye çalışın. Bisikletle sağa ve sola tam dönüşler yapın. Bu esnada bisiklete sürekli hareket vermeyi yani ileri doğru itmeyi durdurmayın. İlk başlarda biraz zor gelebilir ama bir süre sonra kolaylaşacaktır. Bisikletin arkasından iterek götürmeniz size denge açısından büyük yarar sağlayacaktır.
Bu üç egzersiz size bisikletin her zaman dik tutulmayacağını, aslında sağa ve sola yatma zorunluluğu olduğunu öğretecek ve beden hafızanızın bu yatışları hissetmesini sağlayacak. Bu aşamalar çok önemlidir ve bu aşamaları yaparken acele etmeyin.
4) BİSİKLETE OTURMA EGZERSİZİ
Eğitimci Bisikletin ön tarafında durur ve bisikleti sabit tutar. Öğrenci frenleri sıkarak bisiklete oturur. Bu aşamada öğrencinin ayaklarını gard pozisyonuna getirir. Yani iki pedal eşit seviyede yere paralel durur. Bisiklet üstünde bir süre oturduktan sonra gard pozisyonunda iken ayağa kalkın. Sabit duran bisiklette ayağa kalkmak öğrencinin korkularını atmasını sağlar.
5) TAY TAY SÜRÜŞÜ
Bisikletin selesi sonuna kadar düşürün. Bisiklet selesine tam oturun, İki ayağınızı iyice yanlara açarak bisikletle yürümeye başlayın. Rahat yürüyüş sağlandıktan sonra hızlanıp ayaklarınızı mümkün olduğu kadar yerden kesmeye çalışın.
6) TEK AYAK SÜRÜŞÜ
Bisiklet selesi çıkartın. Oturma yeri olmayan bisiklet öğrenciye güvensiz gibi gelecektir ama aslında bu haliyle daha güvenlidir merak etmeyin!
Bisiklet sola yatırın ve hep sola yatık tutmaya çalışın.
Sağ ayak sağ pedala sıkıca konur.
Vücudu öne iterek ve sol ayağınızdan destek alarak kısa kısa yürümeyi deneyin.
Tek ayakla yürümeleriniz geliştikçe biraz daha hızlanın.
Tek ayakla hızlanabildiğiniz zaman sağ ayak üzerine çıkmayı deneyin.
Tek ayak aşaması sürüşten önceki en önemli aşamadır.Tüm bu süreçler tamamlanmadan sakın sürüş denemesi yapmayın.
Bazen bu aşama için bir günlük egzersizde yeterli olmayabilir.
Güvenle bisiklete tek ayakla yürütebilene kadar bu çalışmaya devam edin.
Bu aşamalarda ciddi bir düşme söz konusu değil. Bu egzersizlerde başarmak veya başaramamak diye bişey yok. Sadece yapmaya çalışın yeterli.
Bisikletle tanışmanız, elinizde hissetmeniz, birlikte kısa kısa yürüme egzersizleri yaptıkça geçen her saat daha basitleşecektir gözünüzde.
Son egzersiz olan "tek ayak" çalışması kişiye göre değişiyor. Şayet bu aşamada halen sorun yaşıyorsanız tekrar tekrar denemelerle bu aşamayı tamamlayın.
BİSİKLET SÜRÜŞ AŞAMASINDAN ÖNCE
Yukarıda verdiğimiz egzersizleri tamamladığınızda bisiklet sürüş aşamasına geçebiliriz. Bisikleti rahatça taşımadan, düşme riski olmayan aşamalarla bisikletle rahatça hareket etmedikten sonra üzerine çıkıp sürmeye çalışmak moralinizi bozacaktır.
BİSİKLET SÜREMEMEKTEKİ ANA PROBLEMLER
ACELECİ OLMAK, BAŞARI ODAKLI OLMAK
Bisiklet süremeyenlerin ortak hikayeleri vardır; "Bisikletle gitmeye çalıştım ama denge kuramadım hep düşüyorum...." gibi. Çünkü bisiklet öğrenmek isteyenler hemen bisiklete oturtulur ve pedal çevirip gitmesi istenir. İşte en büyük hata budur!.
Çağımızın en büyük sorunlarından biridir hızlı yaşam, iş yetiştirme, acelecilik, sabırsızlık, hemen olmasını istemek....
Bu egzersizleri hemen yapabilmeyi beklemeyin, zaman tanıyın, egzersizlerin zamanla daha da gelişeceğini unutmayın.
Ayrıca egzersizleri başarı odaklı yapmayın, kimseyle kıyaslamayın, biraz daha oyun eğlence halinde kendinizi yormadan yapın.
BİSİKLETLE İLGİLİ YANILGILAR
Bisiklete dışardan bakıldığında; koltuğa oturup pedal çeviriliyor ve direksiyonu ile sağa sola dönülüyor zannediliyor.
Ama işin aslı öyle değil !
Siz yolda yürürken nasıl yön buluyor, sağa veya sola nasıl dönüyorsunuz hiç düşündünüz mü?
Yürürken sağa ve sola dönüşleri nasıl yaptığınızı, nasıl yön bulduğunuzu anlamaya çalışın.
Göreceksiniz ki bunu kelimelerle izah etmek mümkün olmuyor.
İşte bisiklet sürmekte aynen bu şekilde kelimelerle izah edilemeyen otomatik refleksle çok basit ve sıradan yaptığımız bir eylemdir.
Anlatımla size ters gibi gelse de aslında bisiklet oturarak sürülmez. Oturma yeri gibi gözüken sele destek amaçlıdır ve asıl dengeli sürüş için ayakları pedala tam basılmalıdır.
Direksiyon gibi görünen gidon sağa sola dönmek için değil, denge sağlamak içindir.
Bisiklet doğal olarak sağa ve sola doğru yatar yani dik gitmez.
Hareket halindeki bisiklet fizik kuralları gereği düşmesi imkansızdır.
FİZİKSEL EGZERSİZ EKSİKLİĞİ VE YANLIŞ OTURUŞ, YÜRÜYÜŞ ŞEKİLLERİ
Bisiklet eğitimlerine katılan çoğu kişinin günlük yaşantılarındaki alışkanlıkları, işleri gereği hareketsiz ortamlarda olmaları, fiziksel egzersiz eksikliği, eğik omuzlarla ve ayakları yere yakın "tırıs yürüme" alışkanlıkları, yanlış ve eğik oturuş sorunları olduğu görüldü.
Bisiklet sürmek aynen yolda yürümek gibidir. Öyleyse bisiklet üzerinde deneme yapmadan önce yürüyüşümüzü ve dik duruşumuzu düzeltmemiz gerekiyor.
GEREKSİZ KORKULAR VE ÇEVRE ETKİSİ
Çevre etkiside büyük faktördür.
"Bisiklet sürmek istiyorum" dediğinizde aileniz ve çevrenizdeki arkadaşlarınız "Aman düşersin" diye söze başlıyorlarsa işte sorun burada.
Yine günümüzün en büyük sorunlarından biridir korkular salmak, korku toplumu, her işin olumsuz tarafını görmek, iyilik adına yapılan yanlış telkinler....
Hele birde bisiklet sürmenize yardım etmek için bu kişileri yanınıza aldıysanız ve onlardan yardım beklediyseniz vay halinize :)
Genellikle aile ve yakın çevre ile bisiklet sürmeye çalışmak sonuçsuz kalıyor ve hatta tartışmalara sebep oluyor. Size destek olacak kişinin sabırlı ve olumlu kişi olmasına dikkat edin. Sabırsız kişiler siz bisiklet sürebilseniz bile düşmenize neden olacaklardır.
BİSİKLET SÜRMEK BİLGİYE DAYALI DEĞİL, OTOMATİK REFLEKSTİR
Aşağıdaki videoda bisiklet sürebilen insanların bile küçük bir değişiklikle nasıl sorun yaşadıklarını izleyin. Bu videoda bisiklet dengesinin gidondan sağlandığını ve sürekli egzersizle gelişebileceği deneylerle ispatlanıyor.
Hayatımızda sıradan olan hareketleri hiç düşünmeden yaparız. Yürümek, göz kırpmak, yemek yerken kaşığı ağızımıza götürmek vs... Şayet bu hareketleride düşünerek yapmaya çalıştığımızda bizim için sorun olacaktır.
Bisiklet dengeside otomatik reflekstir ve ancak deneyimle kazanılır.
YANLIŞ ÖĞRETME ŞEKİLLERİ
Bisiklet sürmek başka öğretmek başkadır.
Bisiklet sürebilen kişi için bu çok basittir ve sizi hemen bisiklete oturtup pedal çevirmenizi isteyecek, kendisi arkadan tutacak sonra bırakacak !!!....
Sonuç kaçınılmaz olarak düşecek, başarısız ilk denemeler sonunda bi daha denemeye korkacaksınız.
YANLIŞ BİLDİKLERİMİZ
"BİSİKLET ÜZERİNDE DURAMIYORUM"
Sıkça duyduğumuz sözlerden biri "Bisiklet üzerinde duramıyorum"....
Zaten duramazsınız ve sadece siz değil hiç kimse duramaz; hareket etmediğiniz sürece düşersiniz.
EN BÜYÜK HATA BİSİKLETİ DİK TUTMAYA ÇALIŞMAKTIR!
Bisiklet sürmeye çalışanların en büyük yanılgısı; bisikleti dik tutmaya çalışmalarıdır.
İki günlük egzersizlerin tamamında göreceksiniz ki; bisikleti dik tutmaya çalıştığınızda ne elinizde yürütebilirsiniz nede tek ayakla üstüne çıkabilirsiniz!
Bisiklet hareket halindeyken sağa ve sola yatmak zorunda.
Yolda yürümek için bile sağa ve sola salınmak zorundayız.
Pedal çevirdiğiniz sürece bu sağa ve sola salınımlar azalacaktır.
Kendinizi dik tutun ama bırakın bisiklet altınızda salınsın.
PEDALLARA SIKI BASIN
Bisiklet sürüş denemesi esnasında ayaklarınızın ön tabanları pedallara tam oturmasına ve pedallara sıkı basmaya özen gösterin.
İki ayağınızda pedallara sağlam basıp çevirdiğiniz sürece bisikletten düşemezsiniz.
Deneme aşamasında bir ayağınızı pedala tam basmadığınız zaman bisikletin ağırlığı diğer ayağınızın olduğu tarafa doğru yatacak ve panikleyeceksinizdir. Öncelikle sakin olun ve pedalları sıkı sıkı çevirin...
HAYDİ BİSİKLET SÜRÜŞ AŞAMASINA BAŞLAYALIM!
SAKİN OL HERŞEY YOLUNDA
Bisiklet sürüş aşaması şu ana kadar yaptığınız egzersizlerden daha kolaydır (Tabi siz ve yardımcınız acele etmezse)
Öncelikle bisiklette ilk hareketi ayakta vermeniz gerekiyor.
Duran bisiklete oturmaya çalışmayın.
Bisiklet eğitiminde en zor olan kalkmak ve durmaktır.
Bisiklette ilk harekette kendinizi ileriye doğru itebildiğinizde koltuktan destek alarak iki pedalıda sürekli çevirmeye başlayın.
Yardımcınız size omuz bölgesinden hafif temasla destek vererek ivme kazanmanızı sağlamalı.
Bisiklet ivme aldıktan sonra sürekli karşınıza bakarak pedal çevirin.
Merak etmeyin ilk denemeler başarısız olabilir ama sorun değil. Sık sık mola verin ve tekrar deneyin.
SÜREKLİ YEREMİ BAKIYORSUNUZ?
Bisiklet sürmek için temel kural "Sürekli karşına bak ve pedal çevir"
Bakışlarınız halen bisiklette ve ayaklarınıza bakıyorsanız otomatik reflekse geçememişsiniz demektir. Yolda yürürken de ayaklarınıza bakıyor musunuz?
Ayaklarınıza ve bisiklete bakarak hakimiyet sağlayamazsınız !
DENEME YAPTIĞINIZ YERDEKİ HAREKETLİ VE DURAN OBJELEREMİ TAKILIYORSUNUZ?
Bisiklet sürmek için artık yere bakmıyorsunuz ama bu sefer başka sorun var!
Deneme yaptığınız yerde çocuklar oyun oynuyor, motorsiklet geçiyor veya etrafınızda direkler var.... Siz etrafınızdaki objelere takıldığınız sürece dengeli sürüş gerçekleştiremezsiniz.
Deneme sürüşü için düz ve boş bir alan bulun.
"SÜRÜYORUM AMA YA DURAMAZSAM !"
Evet, işte bu önemli bir konu !
Bisiklette güvenli duruş yapabilmek için ilk egzersiz olan "iki elle bisikleti taşıma" esnasında frenleri deneyimlediniz.
Sağ ve solda iki adet fren var. Sağ fren arka tekerlek, sol fren ön tekerlek içindir.
DİKKAT! Her zaman sağ freni kullanın.
İleri sürüş aşamasına geçene kadar sol fren (ön tekerlek) kullanmayın.
Sürüş esnasında ve hatta her zaman parmaklarınız sağ fren üzerinde olsun ve frenleri ani sıkmayın.
Bisikleti durdurmaya geçtiğiniz zaman sol ayağınızı pedaldan çıkarın ve koltuktan kurtulun. Bisiklet durduğu an koltuktan kalkın ve yere basın.
Güvenli duruş yapabildiğiniz zaman bisiklet sürmek daha basit hale gelecektir.
Bisiklet Eğitimlerinde verilen egzersizleri uygularken acele etmeyin, sürece yayarak çalışmaları tekrarlayın.